
De komende uren stijgt de temperatuur nog iets verder, meldt weeronline.nl.
Het vorige dagrecord voor 8 maart stamt uit 1991 en stond op 15,1 graden.
Zomerse dag op me verjaardag met een oliebol. Was niet te geloven .
Morgen begint de astronomische winter in Nederland, maar daar is wat de temperatuur betreft weinig van te merken. In het zuiden van het land werd vanmorgen de hoogste temperatuur op 20 december ooit gemeten.
Simone van Zwienen 20-12-19, 14:12 In het Limburgse Ell was het vandaag het warmst. Daar werd al vroeg een temperatuur van 14,5 graden gemeten. Ook in grote delen van de provincie Zeeland en in Eindhoven werden regionale warmterecords verbroken, meldt Weerplaza. ,,De temperatuur is momenteel alweer gedaald tot onder de twaalf graden”, weet weerman Wilfred Janssen te vertellen. ,,Dat gaat hard. Dat komt door de regen die over het land trekt. Daardoor koelt het een paar graden af.”
De warmste 20 december ooit voor heel Nederland zal het daardoor vandaag niet worden. Dat record staat op 15,1 graden voor Maastricht en werd in 1932 gemeten. ,,Het landelijke record voor De Bilt staat op 13,9 graden en stamt uit 1989, maar daar is het vandaag nog niet warmer geweest dan 11,1 graden
DE BILT - De kalender geeft oktober aan, maar het is hoog zomers. In De Bilt werd het aan het begin van de middag 23,7 graden en daarmee is vandaag de warmste 13 oktober ooit gemeten. Het oude record dateerde van 1990, toen het 23,6 graden werd.
Het kwik liep in de loop van de middag op tot boven de 25 graden, waardoor het officieel een zomerse dag is. Nog nooit werd het zo laat in oktober nog zomers warm. Het oude record dateerde van 10 oktober 1921.
De uitzonderlijk hoge temperaturen gaan samen met uitbundige zonneschijn. Het blijft de hele dag droog en er staat een overwegend matige zuidenwind. Voor het gevoel is het zo warm dat zelfs een zwembadje in de tuin niet misstaat.
Het kan er op 13 oktober ook heel anders uitzien. Bijvoorbeeld in 1975, toen er een paar centimeter sneeuw viel. Overdag was het toen slechts 2 of 3 graden.
Eerste zomerse dag, warmterecord voor 19 april verbroken 2018
Laatste update: 3 uur geleden
Gepubliceerd: 19 april 2018 12:01
Het is donderdag officieel de eerste landelijke zomerse dag van het jaar. Iets na 14.00 uur liep de temperatuur in De Bilt op tot 25 graden.
De eerste zomerse dag is relatief vroeg gekomen, meldt Weerplaza. Volgens schattingen kan donderdag lokaal zelfs de 28 graden gehaald worden.
Ook is donderdag het landelijke dagrecord van 19 april gebroken. In Lelystad is in april zelfs niet eerder zo'n hoge temperatuur als donderdag gemeten. Het werd rond 14.30 uur 28,5 graden, het oude record van april stond op 28,3 graden.
Het is deze week bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Na zondag dalen de temperaturen echter weer flink, begin volgende week zal het kwik tot onder de vijftien graden zakken.
Weerplaza verwacht een middagtemperatuur van 20 graden op de Wadden en 23 tot 28 graden in de rest van het land, met zwakke tot matige wind.
JELMER VISSER
De laagste maximumtemperatuur van de eerste dag van de meteorologische lente werd gemeten op Terschelling. Hier werd het donderdag slechts -3,8 graden op het warmste moment van de dag. Deze locatie is opmerkelijk, aangezien kouderecords meestal in het oosten of zuiden van het land worden gemeten. Deze gegevens zijn naar buiten gebracht door Weeronline. Ook gisteren sneuvelden er kouderecords.
De maximumtemperaturen van donderdag 1 maart ©Buienradar
Op het officiële meetpunt van het KNMI werd nét geen record verbroken. Toch is het oude record 71 jaar oud. Met -0,7 graden als maximale waarde, was dit wel de eerste zogenaamde ijsdag sinds 1947. Op 1 maart 1946 was het echter nog ietsje kouder. Toen gaf het kwik in de Bilt een temperatuur aan van een volle graad onder nul.
----------------------------------------------------------------------------------------
Extreem koud : 27-2-2018
Het KNMI heeft voor het hele land, met uitzondering van Limburg, code geel afgekondigd. Vanavond kan het plaatselijk glad worden door opvriezende sneeuw. Morgen en donderdag komt de gevoelstemperatuur onder de min 15 uit, eveneens reden voor een weeralarm.
Niet alleen blijven de temperaturen laag, ook de aantrekkende oostenwind zorgt ervoor dat het ijskoud aanvoelt. Vannacht komen de temperaturen uit tussen de min 5 in het Waddengebied en min 9 in het midden van het land. Lokaal kan het streng vriezen met 11 graden onder nul.
Extra veel kou, extra veel ijs: 'Zonder stoel val ik gelijk'
''De zon scheen in februari bijna twee keer zoveel als de 85 uur die normaal zijn voor deze maand. Dit aantal zonuren zou niet misstaan in april'', zei een woordvoerder. ''Omdat de laatste dag van de maand, woensdag, een vrij zonnige dag wordt, zal het aantal zonuren nog hoger uitkomen.''
Met gemiddeld 0,7 graden in De Bilt hebben we overigens ook de koudste februari sinds 1996 te pakken. In de slotdagen van februari werden volgens het weerbureau de laagste temperaturen van de winter genoteerd: in de vroege ochtend van dinsdag vroor het in Eindhoven 10,1 graden.
Foto: ANP
Het is officieel de warmste 31 maart ooit gemeten in Nederland. In De Bilt steeg het kwik om 13.40 uur naar 20,8 graden.
Daarmee werd het oude record van 20,4 graden uit 2014 verbroken, meldt Weeronline.
In Arcen (Limburg) en Eindhoven werd zelfs een temperatuur gemeten van 23,2 graden. Nog niet eerder werd het zo warm op een plek in Nederland op 31 maart. Normaal worden deze temperaturen pas in april behaald.
Het blijft vrijdagmiddag nog warm, maar vrijdagavond kan een regen- of onweersbui voorkomen. In het oosten van het land houdt de droogte het langst aan.
Donderdag werd in Nederland al de eerste officiële warme dag van 2017 behaald. Om 13.20 werd toen in De Bilt 20 graden gemeten. Vanaf 20 graden of meer is er officieel sprake van een warme dag.
Dit weekend zakt de temperatuur. Zaterdag is het overwegend bewolkt en valt hier en daar een bui. Op zondag komt de zon weer vaker voor. De temperaturen liggen tussen de 14 en 17 graden.
.
Al Weer record: 14 September 2016 warmte .
Foto: Noormannen
Gepubliceerd: 25 april 2016
De maandagavondspits is volgens de Verkeersinformatiedienst (VID), ondanks dat het in een deel van Nederland meivakantie is, niet zo druk geweest sinds 30 november. Ook toen stond er in totaal bijna 300 kilometer file.
Regen en hagel zorgden maandag aan het eind van de middag voor ongelukken op de Nederlandse snelwegen. De VID adviseert automobilisten om hun rijgedrag aan te passen.
In het noorden van het land is het spekglad op diverse snelwegen door een flinke hagelbui die vanuit het westen richting het oosten trekt. Volgens de ANWB zien de wegen wit van de vele hagel die is gevallen. Er hebben zeker dertien ongelukken plaatsgevonden.
Diverse auto's zijn van de weg gegleden tussen de Afsluitdijk en Leeuwarden. Door een ongeluk met meerdere auto’s was de A31 bij Franeker tijdelijk dicht, aldus de VID.
Ook was de A32 bij Grouw een paar uur afgesloten geweest. Weggebruikers richting Heerenveen moesten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Omrijden via Drachten wordt afgeraden, omdat de A7 ook spekglad is.
Auteur: Nico Vink
Niek woont alleen met zijn gescheiden Moeder in het paradijselijke Malang in Indië. Maar vanwege de betere scholen stuurt zijn moeder hem in 1939 –als achtjarig jongetje – naar het nuchtere Nederland. Niek begrijpt het niet goed. Hij weet dat zijn moeder veel van hem houdt, maar hij denkt dat ze hem wegstuurt. Hij voelt zich verbannen. In het vreemde Enschede, in het Verre Oosten van Nederland, krijgt Niek het nodige voor zijn kiezen. Hij doet zijn best zich aan te passen aan het kille pleeggezin en verbergt wijselijk zijn gevoelens. Gelukkig kan hij intensief met zijn moeder corresponderen.
Ondertussen breekt ook in Twente de oorlog uit, compleet met bombardementen en razzia’s flinkerds en slappelingen. De post gaat aanvankelijk door, zij het via omwegen, maar stopt later helemaal. Er volgen vier lange jaren van stilte uit Indië.
Na de bevrijding spoedt de levenslustige, maar cynische Niek zich, met zijn kersverse HBS- diploma op zak, naar de zeevaartschool in Delfzil, in 1946 op een repatriëringsschip aan een Amsterdamse havenkade, kan de inmiddels zeventienjarige Nico eindelijk zijn moeder weer in zijn armen sluiten.
Na een rijl leven kijkt Nico Vink terug op zijn verbanning uit Indië. Een ontroerende, waargebeurde vertelling.
Persoonlijk relaas van Nico Vink uit de periode 1936-1945, vanaf het moment dat hij door zijn moeder vanuit Indie naar pleegouders in Nederland (Enschede) wordt gestuurd tot aan het moment, pas na de oorlog, dat hij zijn moeder weer ziet. Het verhaal is zeer uitgebreid, veelal wijdlopig, en beschrijft in te veel detail alles wat de schrijver overkomt tussen 1936 en 1945. Dat is al niet altijd even interessant (hoewel Vink goed schrijft), maar wordt daarnaast nog eens uitgebreid gelardeerd met vele historische (reeds bekende) feiten, lange citaten uit toespraken (Churchill) en uit eigen brieven van Vink aan zijn moeder en vice versa. Een goede redacteur had het verhaal ingekort, maar, niet onbelangrijk, wel meer context gegeven. Nu is de familiegeschiedenis beperkt tot negen jaar, maar je bent als lezer vooral ook geinteresseerd in de verhouding tussen de zoon en de moeder (in de oorlog in een Japans kamp) na de oorlog. Ook de reden van de 'verbanning' van de zoon wordt helaas niet geheel helder noch zijn uiteindelijke reflectie op zijn jeugd. Met veel zwart-witfoto's.
Memoriaal V&D
Rond het middaguur is zaterdag 23-4-2016, het laatste filiaal van V&D in Hilversum gesloten. Met de sluiting is er definitief een einde gekomen aan het 129-jarige Nederlandse warenhuisconcern. Zo nu kan ik zoveel pinnen als ik wil. En er wordt niets afgeschreven .Mijn dank V&D, toen jullie het wel van me bank af schreven .Sorry het heeft niets geholpen bij jullie ondergang !!!!!. Bedankt voor jullie,gratis aandenken!
Dat een hernia zo loopt langs je benen
De komende uren stijgt de temperatuur nog iets verder, meldt weeronline.nl.
Het vorige dagrecord voor 8 maart stamt uit 1991 en stond op 15,1 graden.
De winter is tot nu relatief warm en ook de eerste 10 dagen van februari lijken naar verwachting zacht te gaan verlopen. Ons land zou, als het zo doorgaat, wel eens onderweg kunnen zijn naar een van de warmste winters ooit.
„Nu twee derde van de meteorologische winter erop zit, ligt een plek in de top 3 in het verschiet", meldt Weeronline. In de loop van volgende week is het zelfs mogelijk dat de middagtemperatuur uitkomt op 10 graden Celsius.
Tot nu telde de winter slechts zeven dagen met lichte vorst in De Bilt. Alleen in 1975 dook de temperatuur nog minder onder het vriespunt. Met uitzondering van het noordoosten zijn er ook nog geen ijsdagen geteld.
Door de nieuwsredactie · geplaatst: woensdag 29 mei 2013, 09:35 uur (update: 09:46 uur)
Foto: Karel Bangma
DE BILT - Nederland heeft de koudste lente gehad sinds 1962. Dat stelt weeronline.nl.
Volgens het weerbureau kwam de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 7,3 graden, tegen 9,5 graden normaal gesproken. In de afgelopen eeuw waren er slechts vijf lentes kouder. Dat was in 1917, 1941, 1955, 1958 en 1962.
Er waren acht warme dagen, met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger. Dat horen er zo'n 14 te zijn. Zomerse dagen, met
temperaturen boven de 25 graden, werden niet genoteerd tijdens de meteorologische lente (maart tot en met mei).
De lente begon droog. In maart en april viel weinig regen. In mei was er wel de nodige neerslag. Totaal viel in die maand 140
millimeter regen. Normaal is dit ruim 170 millimeter in die drie maanden samen.
Het is nu al vijf maanden vrijwel onafgebroken te koud in Nederland. Zo'n lange reeks koude maanden is behoorlijk zeldzaam. Slechts tien keer eerder was het zo lang zo koud. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1993
di 28 mei 2013, 13:09 'Koudste zomer in 200 jaar' West-Europa zou zich wel eens schrap kunnen zetten voor de koudste zomer sinds twee eeuwen. Grote delen van Europa zullen in juni en juli slechts enkele zonnige dagen kennen. Augustus bezorgt ons zware stormen.
Dat voorspelt de Franse weerzender Météo. Het zou de koudste zomer sinds 1816 worden.
Gelukkig voor zonminnend Nederland doet de kou zich waarschijnlijk vooral voor in Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Oostenrijk.
Na de eerste vijf koude maanden van 2013 is de kans groot dat een ongewoon regenachtige en sombere zomer zal volgen. Alleen september en oktober zouden droger en warmer worden, aldus France Météo
Deze lente gaat volgens de meteorologen de boeken in als koudste sinds 1962. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur uit op 7,3 graden, waarschijnlijk net genoeg om 1984 voor te blijven, toen het gemiddeld 7,5 graden was in de lente.
do 23 mei 2013, 17:47 23 mei bijna de koudste ooit
wo 22 mei 2013, 16:12 Voorjaar 2013 ongewoon koud en somber
Het meteorologische voorjaar van 2013 is volgens het KNMI hard op weg zich een plaatsje te veroveren in de top 10 van koudste lentes sinds 1901.weerkundige lente (maart, april, mei) staat het jaargetijde virtueel in de top 3 met een gemiddelde temperatuur van 6,9 graden. Het zal die lage positie echter gezien de weersverwachtingen voor de laatste week in mei niet handhaven. De top 10 wordt waarschijnlijk wel gehaald.De gemiddelde temperatuur dit voorjaar is 2,6 graden lager dan we sinds 1980 gewend zijn. De ranglijst van koudste lentes wordt aangevoerd door die van 1962 (de nummer 1 met 6,5 graden gemiddeld) en 1958 (6,8 graden).
De komende dagen gaat het flink kouder worden in Nederland. Waar gisteren de temperatuur nog plaatselijk de 20 graden haalt, wordt het aan het einde van de week amper 10 graden.De temperatuur gaat dan verder omlaag. Mogelijk wordt het donderdag en vrijdag amper 10 graden. Daarbij wisselen zon, wolken en talrijke buien elkaar af. In de nachten gaat het bij opklaringen aan de grond enkele graden vriezen. Al meer dan 25 jaar is het eind mei niet meer zo koud geweest. Met 10,4 graden op 23 mei als record en 10,9 graden op 24 mei is er zelfs een kans dat er records verbroken worden.
Sinds 1972 was het niet zo koud op deze datum. Het werd vrijdag in De Bilt niet warmer dan 10,4 graden, meldde Weeronline.nl vrijdag
Om het gure plaatje compleet te maken, viel in het zuiden van het land plaatselijk zo'n 15 millimeter regen
’
Kwik komt op veel plaatsen boven de 20 graden uit’ 14 april 2013
Ongeveer 2 weken geleden voeren de ijsbrekers nog door Overijssel, maar zondag 14 april 2013 maakt Nederland zich op voor warmte. Het kwik zal op veel plaatsen boven de 20 graden uitkomen. Daarmee beleeft Nederland de eerste officiële warme dag van het jaar.
Bij zeker vijftien meetpunten van het KNMI in Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg werd het kouderecord gebroken.
De temperatuur wordt bij sommige stations sinds 1951 bijgehouden en bij sommige pas sinds eind jaren negentig.
Na een paar nachten vorst was er alweer een ijslaag van een aantal centimeters ontstaan wat ervoor zorgde dat de polder goed beschaatsbaar was. De kou zorgde er wel voor dat de schaatsers niet te lang bleven.
Het winterse weer zorgt op verschillende plaatsen voor problemen. Vanwege de harde wind is het veer naar Texel tijdelijk uit de vaart genomen. In Vlaanderen is grote overlast door sneeuw. Afgelopen nacht viel op verschillende plekken ruim 8 centimeter. Ook in Zuid-Limburg viel sneeuw.
Gisteren 24 maart 2013 ,is het kouderecord niet gehaald, maar vandaag misschien wel. Het zou weleens de koudste 24 maart ooit kunnen worden. Dat meldt weeronline.nl. Het huidige kouderecord voor 24 maart stamt uit 1916. Toen was het 2,9 graden boven nul. Voor zondagmiddag wordt verwacht dat het kwik niet boven de 2 graden Celsius komt. Ook is in Zeeland 5 centimeter sneeuw gevallen.Normaal is het rond deze tijd van het jaar zo'n 8 graden. Door de oostenwind ligt de gevoelstemperatuur nu overigens nog een stuk lager: tussen de -10 en de -16 graden.
In 1952 was het voor het laatst eind maart zo koud. Op 29 maart was het toen slechts 0,1 graden boven nul.
Nederland beleeft warmste 5 maart ooit 2013
Nooit eerder werd het in Nederland op 5 maart op 2013 ,zo warm als nu. In De Bilt steeg het kwik naar 15,9 graden en daarmee is het oude landelijke warmterecord voor deze dag (15,0 graden op 5 maart 1992) verbroken.
Dinsdag werd in alle provincies behalve Limburg en Flevoland het dagrecord verbroken. Zo bereikte het kwik in Noord-Brabant 18,0 graden, in Zuid-Holland 16,7 graden en in Groningen 16,1 graden. Het oudste en warmste dagrecord, 18,2 graden in 1920 in Limburg, is niet verbroken. Daar bleef het het kwik dinsdagmiddag steken op 17,5 graden.
Vrijdag 1 maart begon de meteorologische lente. Zondag was het in een groot deel van Nederland nog grijs en grauw weer. „Maandag was een overgangsdag”, aldus de woordvoerder. „Dinsdag hebben we ervaren als eerste echte lentedag.”
Het lenteweer is volgens het bureau overigens maar van korte duur. „Vanaf woensdag neemt de bewolking toe en donderdag valt wat neerslag. Na het weekend krijgen we weer winterse temperaturen met grote kans op winterse neerslag. In de nachten daalt het kwik tot 4 graden onder nul en overdag halen we nauwelijks de 5 graden.”
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dat meldde het weerbureau Weerplaza.nl. Vanaf 20 december tot en met donderdag, was het gemiddeld 8 graden. Hiermee werd het vorige record van 7,7 graden gebroken.
Het was ook zeer somber. Bijna drie weken lang was het zwaar tot geheel bewolkt. Dit is sinds 1951 niet meer voorgekomen. Pas donderdag scheen voor het eerst vaker de zon.
.
Zonniger jaar maar natter dan normaal ;;;;In 2012 : zijn alle gebruikelijke weertypes langsgekomen. In vergelijking met vorig jaar vielen de koude en warme periodes dit jaar in de juiste seizoenen. Het was een vrij zonnig jaar met 1717 zonuren, 78 uur boven het gemiddelde. Gemiddeld viel er 900 mm neerslag, iets boven normaal. De jaargemiddelde temperatuur in De Bilt wordt 10,4 graden tegen 10,1 normaal. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van weeronline.nl.
Het was me het zomertje wel in 2012
Warmste 22 oktober ooit gemeten
Vrijdag 26 oktober , vierdagen daarna ,eerste nachtvorst van 2012 .
Temperatuur overdag 6 gr
Morgen begint de astronomische winter in Nederland, maar daar is wat de temperatuur betreft weinig van te merken. In het zuiden van het land werd vanmorgen de hoogste temperatuur op 20 december ooit gemeten.
Simone van Zwienen 20-12-19, 14:12 In het Limburgse Ell was het vandaag het warmst. Daar werd al vroeg een temperatuur van 14,5 graden gemeten. Ook in grote delen van de provincie Zeeland en in Eindhoven werden regionale warmterecords verbroken, meldt Weerplaza. ,,De temperatuur is momenteel alweer gedaald tot onder de twaalf graden”, weet weerman Wilfred Janssen te vertellen. ,,Dat gaat hard. Dat komt door de regen die over het land trekt. Daardoor koelt het een paar graden af.”
De warmste 20 december ooit voor heel Nederland zal het daardoor vandaag niet worden. Dat record staat op 15,1 graden voor Maastricht en werd in 1932 gemeten. ,,Het landelijke record voor De Bilt staat op 13,9 graden en stamt uit 1989, maar daar is het vandaag nog niet warmer geweest dan 11,1 graden
Hilversum : Eerste lichte sneeuwval op zondag 1 dec 2012 in Limburg en dag daarna in geheel Nederland
Eerste echte sneeewval in de winter van 2012/2013, op 7-12-2012 viel! 10 cm