Huisarts Rutger Verhoeff geeft advies voor de 5 meest voorkomende winterkwalen

 

 

Kou, droge lucht en een gebrek aan daglicht: hét recept voor allerlei winterkwaaltjes. Huisarts Rutger Verhoeff geeft advies voor de vijf klachten die hij deze maanden het meest in zijn spreekkamer hoort.

 

 

Marion van Es

 

 

1 Verkoudheid

en griep

Een bonzend hoofd, loopneus en verhoging of koorts: het gaat maar niet over, ook niet nadat je een paar dagen achter elkaar vroeg onder de wol bent gekropen…

Dokter Verhoeff: „Het klinkt cliché, maar goed voor jezelf zorgen is de beste remedie: voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, stress vermijden... Daarnaast is het belangrijk om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ik zie nog steeds de meeste mensen hun hand voor hun mond doen als ze niezen, in plaats van de elleboog. Als je een tissue gebruikt, gooi die dan meteen weg en was je handen extra vaak. Werk je bij een bedrijf waar computers gedeeld worden? Maak dan het toetsenbord schoon met een desinfecterend doekje. En zorg voor goede ventilatie, ook al is het verleidelijk om de vrieskou juist buiten te houden.”

2 Hoesten en

keelpijn

Met een zere, rauwe keel of een aanhoudende hoest kun je je flink beroerd voelen – al is het alleen al omdat het je ’s nachts wakker houdt. Deze klachten kunnen voortkomen uit griep- of verkoudheidsvirus, maar ook los daarvan veroorzaakt worden door de streptokokkenbacterie.

Dokter Verhoeff: „In principe geldt hiervoor hetzelfde advies als bij griep en verkoudheid. En laat je niet verleiden door allerlei middeltjes van de drogist. Het enige wat – zonder recept – helpt tegen hoesten is Bisolfon. En tegen keelpijn, dat is uit onderzoek gebleken: honing in de thee!”

3 Winterblues

Opstaan in het donker en ’s avonds uit je werk komen in datzelfde donker… Het lijkt eindeloos te duren voor de lente aanbreekt en het liefst kruip je elke avond weg onder een dekentje – ver weg van de wereld.

Dokter Verhoeff: „Als je in een dipje zit, blijf er dan niet mee rondlopen, maar vertel het aan de mensen in je directe omgeving. Zij kunnen je helpen, bijvoorbeeld door leuke activiteiten te plannen ’s avonds. Beweging helpt om het gelukshormoon in je hersenen te stimuleren en is dus veel effectiever dan na je werk in het donker op de bank kruipen. Als iemand echt depri is, kunnen we doorverwijzen naar een psycholoog. Die kan ook lichttherapie toepassen. Koop nooit zelf een daglichtlamp, want het is heel belangrijk dat de juiste lichtfrequentie via de ogen binnenkomt en dit is doorgaans niet het geval bij de lampen die in de winkel te koop zijn.”

4 Vermoeidheid

We zijn allemaal druk-druk-druk en daardoor is ook iedereen weleens moe. Toch kampen meer mensen met deze klacht in de winter dan in de zomer.

Dokter Verhoeff: „Vermoeidheid kan inherent zijn aan de korte, donkere dagen die we in de wintermaanden hebben en de verminderde weerstand. Ook kunnen persoonlijke omstandigheden een rol spelen. Als er geen goede verklaring is, raden we altijd aan om bloed te prikken, omdat je een tekort aan vitamine D kunt hebben. Preventief vitamine D slikken is op dit moment niet de richtlijn, aangezien lang niet iedereen een tekort heeft – ondanks dat we in dezelfde weersomstandigheden leven. Moeheid kan bijvoorbeeld ook wijzen op ijzertekort.”

5 Pseudokroep

Pseudokroep kan voorkomen bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Zij hebben dan overdag nergens last van, maar worden ’s nachts ineens benauwd wakker. Dit is het gevolg van een zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd. Aangezien het wordt veroorzaakt door een virusinfectie, zien we deze klachten vaker in de winter dan in de zomer.

Dokter Verhoeff: „Pseudokroep is te herkennen aan een gierend geluid bij het inademen en daardoor anders dan astma, waarbij juist het uitademen moeilijk gaat. Als je weet wat er aan de hand is, is het meestal een kwestie van afwachten tot de klachten vanzelf afnemen. Neem het kind mee naar de badkamer, zet de warme douche aan en ga ernaast zitten. De stoom vermindert de zwelling niet, maar heeft wel een kalmerend effect.”

 

7-12-2012 Vogels voeren na een dag sneeuw

Als de eerste sneeuw valt weet je een aantal dingen zeker in Nederland: Er rijdt geen trein. Er staan monsterfiles. En we strooien voedsel voor vogels als ware het een hongerwinter. Gewoon oud brood is al lang niet meer goed genoeg. Er moeten vetbollen in de tuin en pindaslingers op het balkon. Nog even en er komt een handig tuincentrum met een setje nestverwarming.

Is al dat vogels voeren in de winter echt nodig? Of zorgt het vooral voor overlast? Katten en ratten die er met de lekkere hapjes vandoor gaan, terwijl de mussen, eenden en meeuwen al lang geen pap meer kunnen zeggen?

Wat heb jij allemaal in de tuin hangen voor de vogels? Hoe vaak gaat het oud brood naar de eendjes? Trek je je iets aan van een voerverbod, dat in sommige gemeenten is ingevoerd?

AMSTERDAM - De verkeersdiensten en het KNMI waarschuwen maandagochtend 3 DEC 2012 voor gladde wegen in het oosten van het land.

De VerkeersInformatieDienst (VID) houdt daarom rekening met een zware spits, met ongeveer 300 kilometer file op het drukste moment. Om 8.15 stond er 328 kilometer file.

'Wereld vergaat niet op 21-12-12'

VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft zondag de christenen

opgeroepen geen geloof te hechten aan waarschuwingen van doemdenkers

dat de wereld zal vergaan op 21 december 2012.