Zomervakantie: dit weer kun je in Nederland verwachten

Aangemaakt: vandaag, 07:25 uur

Dit jaar vier je misschien wel ongewild vakantie in eigen land of blijf je zelfs in je thuisomgeving. Natuurlijk hoop je dan op aangenaam zomerweer in juli en augustus. Op extreme hitte zoals in de vorige zomers zit je waarschijnlijk niet te wachten, maar koel zomerweer is weer het andere uiterste. In dit artikel vertellen we je welk weer je in de zomervakantie in Nederland kan verwachten.

De verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018. Toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken.

Lees ook: Met dit weer begint de zomer in juni!

Zowel in juli als augustus zullen droge dagen dit jaar waarschijnlijk overheersen. De wind waait meestal uit het oosten en dat levert veel zomerse dagen en zonneschijn op. Vaak ligt de temperatuur op een, voor vakantievierders, aangenaam niveau van 25-30 graden. Leg die zwembroek dus alvast maar klaar!

 

Kans op hittegolven

Wanneer de wind even de zuidoosthoek opzoekt is het direct puffen geblazen. Het kwikt stijgt dan gemakkelijk tot boven 30 graden. Er is kans op een of meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35-40 graden, zoals in de zomers van 2018 en 2019, zijn niet uit te sluiten. Dit leidt tot hittestress. Soms mondt de hitte uit in lokale regen- of onweersbuien.

Drukte op de stranden

Het zal regelmatig heerlijk weer zijn voor een dagje strand. Foto: ANP

Ondanks dat warm, droog en zonnig weer zal overheersen kun je tijdens je vakantie ook te maken krijgen met een weekje Hollandse wisselvalligheid. In beide maanden is daar kans op. Wanneer de wind tijdelijk vanaf de Noordzee waait trekken mogelijk enkele regen- en onweersbuien over het land. Ook blijft de middagtemperatuur in de kustprovincies dan steken rond 20 graden. Landinwaarts kan het ook dan nog gemakkelijk 25 graden worden.

Het zeewater is door de warme zomer in augustus opgewarmd naar 20 graden of meer. Ook bij wat koeler en buiig weer kan het lekker zijn om even in de Noordzee te zwemmen. Het verschil met de luchttemperatuur is dan zeer klein, waardoor het water aanvoelt als een warm bad. Ga natuurlijk wel het water uit als het gaat onweren.

De nadelen van het droge weer

De droogte waar we als sinds april mee te maken hebben zal in de zomer verergeren. Dit betekent dat er grote kans is op mislukte oogsten en natuurbranden. Het gras ziet er deze zomer vaak geel uit en bomen laten van droogte hun bladeren vallen.

Droogte in zomer in Brabant

Foto: Ben Saanen

De planten in jouw tuin kunnen het ook zwaar krijgen en waarschijnlijk zullen we opnieuw extra zuinig moeten omgaan met drinkwater. Soms komt het wel tot regen- en onweersbuien, maar die maken geen einde aan de droogte.

Lees ook: Hoe vaak moet je bij droogte de tuin sproeien?

Zal dit virus de vakantie voorgoed veranderen?

De grenzen gaan open maar ‘normaal’ vakantie vieren zit er nog niet in. „Wie dat hoopt, kan beter thuisblijven.”

Wouter van Noort 6 juni 2020

Wegwerpbeschermhoezen op ligbedden, minimaal zeven vierkante meter wateroppervlak per persoon in zwembaden, mondkapjes in restaurants en winkels. Nee, vakantie in Italië zal ondanks de versoepeling van reisbeperkingen vanaf 15 juni niet als vanouds zijn deze zomer, waarschuwt Loek van de Loo, eigenaar van Vacanze col cuore, dat zeven campings (pardon: ‘glampings’) in Italië beheert. „Er is nog genoeg te genieten maar wie alleen oog heeft voor wat niet kan en hoopt dat alles is zoals anders, kan beter thuisblijven in plaats van zich te zitten ergeren.”

Hij hoopt deze zomer op een bezetting van 50 procent, nu is dat 20 procent.Grenzen van de meeste EU-landen gaan vanaf 15 juni weer officieel open voor toeristen.De coronacrisis is zo’n schok voor het toerisme en vakantiegewoontes dat de vraag rijst: zal corona vakantie blijvend veranderen? En hoe dan? Nederland trekt dit jaar zo’n 12 miljoen minder buitenlandse toeristen, verwacht toerismebureau NBTC. Amsterdam, Giethoorn en andere attracties zijn in decennia niet zo rustig geweest als deze zomer. Nederland wordt weer begaanbaar.

Dat geeft ruimte aan aaibare initiatieven zoals Vakantiestraten. Straten in diverse steden worden deze zomer autovrij gemaakt en voorzien van zomers straatmeubilair en kunstgras om bewoners vakantie in eigen straat te laten vieren. Tuinzwembaden zijn zo populair 

Of er blijvend wat verandert, moet blijken. Corona zorgt op korte termijn voor een spagaat tussen overleven en vernieuwen. Denk aan de reisbureaus die de laatste maanden op tv stevig bleven adverteren, ook al was reizen onmogelijk. Alles om de Wanderlust aan te wakkeren, om de reflex bij consumenten in stand te houden dat bij vrije tijd een vliegvakantie hoort. Van die reisdrang zijn veel bedrijven afhankelijk.

Intussen zijn de eerste, prille, tekenen van normalisering alweer zichtbaar. Transavia breidt het vluchtschema voor juni uit met twintig bestemmingen. KLM wil in juli 60 procent meer vluchten uitvoeren dan in juni. „De wereld wil weer reizen en luchtvaartmaatschappijen spelen een cruciale rol in het economisch herstel”, zei de baas van luchtvaartkoepel IATA deze week.

De toerismebranche, goed voor 22 miljoen Europese banen, heeft er groot belang bij zo snel mogelijk terug naar normaal te gaan. De komende maanden zullen idealistische ideeën over een houdbaarder soort vakanties tegen die harde economische werkelijkheid moeten opboksen.

zomer: 35 tot 40 graden niet uit te sluiten

De verwachting is dat we in Nederland deze zomer veel warme dagen krijgen. Weeronline meldt dat in juli en augustus hoogstwaarschijnlijk droge dagen zullen overheersen. 

Het Parool7 juni 2020, 8:47BEELD ANP

De wind zal in deze periode vooral uit het oosten waaien en dat zorgt ervoor dat we met veel zomerse dagen en zonneschijn krijgen te maken. De temperatuur zal daarbij tussen de 25 en 30 graden liggen. Dat is goed nieuws voor alle Nederlanders die door de coronacrisis de vakantie in eigen land door willen brengen.

“De verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018,” aldus meteoroloog Jaco van Wezel. “Toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken.”

Er is volgens Weeronline kans op meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35 tot 40 graden, zijn niet uit te sluiten. Toch wordt het in de zomermaanden niet alleen maar stralend weer. Een enkele week verloopt naar verwachting wisselvallig door een frisse zeewind. Er kunnen dan enkele buien ontstaan met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Droogte

Nederland heeft al sinds april te kampen met droogte. Problemen die normaal pas voordoen rond de zomer, ontstonden nu al in mei. Zo moesten in Amsterdamse parken veel jonge planten al gesproeid worden. De verwachting is dat die problemen zullen verergeren. 

DEN HAAG -28-2-2020 

 Behalve het nieuwe coronavirus zijn er meer epidemieën geweest die de wereld in hun greep hebben gehouden. Een overzicht van de grote virusuitbraken, die ook Nederland flink bezighielden.

 

1918-1920 Spaanse griep: Met 20 tot 40 miljoen slachtoffers is de Spaanse griep de dodelijkste grieppandemie van de afgelopen eeuw. Over de hele wereld vielen doden. Slechts enkele kleine eilanden bleven gespaard. In Nederland vielen 28.000 doden. Vooral jonge mannen werden getroffen door de ziekte, waarbij het immuunsysteem niet goed functioneert.

1918-1920 Spaanse griep: Met 20 tot 40 miljoen slachtoffers is de Spaanse griep de dodelijkste grieppandemie van de afgelopen eeuw. Over de hele wereld vielen doden. Slechts enkele kleine eilanden bleven gespaard. In Nederland vielen 28.000 doden. Vooral jonge mannen werden getroffen door de ziekte, waarbij het immuunsysteem niet goed functioneert.

1957-1958 Aziatische griep: De Aziatische griep is vermoedelijk verspreid door varkens. Kinderen en jongvolwassenen werden het hardst getroffen. In februari 1957 werd het eerste slachtoffer gemeld in Singapore, maar al snel was het virus over de hele wereld verspreid. De griep kostte ongeveer 1 miljoen mensen het leven.

1968-1969 Hongkonggriep: Dit virus, ook wel de Mao-griep genoemd, ontstond waarschijnlijk in China, maar werd bekend na een grote uitbraak in Hongkong. De griep kostte 1 miljoen mensen het leven.

2002-2003 SARS: Het SARS-virus is ook een coronavirus. Coronavirussen veroorzaken klachten die vergelijkbaar zijn met een reguliere griep, waaronder een verstopte neus en een zere keel. Ruim 8000 mensen werden ziek van het virus en 774 overleefden de besmetting niet.

2009-2011 Mexicaanse griep: Ook dit virus is vermoedelijk ontstaan bij varkens. Het virus veroorzaakt klachten die vergelijkbaar zijn met gewone griepverschijnselen. Wereldwijd stierven tussen de 123.000 en 203.000 mensen aan de Mexicaanse griep.

2012 MERS: Ook het MERS-virus is een coronavirus. Het heeft ongeveer dezelfde klachten als SARS en het nieuwe coronavirus. Er zijn ondertussen 640 mensen overleden aan het Middle East Respiratory Syndrome-virus. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken: het Midden-Oosten.

Uniek: eerste helft winter verloopt sneeuwloos!

Vandaag | 15:19 uur 8-1-2020  

Komende dagen blijft het zeer zacht winterweer in Nederland en sneeuw wordt al helemaal niet verwacht in de komende weken. Dat betekent dat de winter tot half januari in vrijwel het hele land sneeuwloos zal verlopen. Sinds het begin van de metingen is dit nog nooit gebeurd! In de toekomst wordt sneeuw steeds zeldzamer.

Gemiddeld over het land staat de teller deze winter op nul sneeuwdagen. Alleen in het noordoosten heeft het op een enkele plek op 13 december een vlokje gesneeuwd, maar deze sneeuw bleef niet liggen. Normaal hebben we in de winter rond half januari al 11 dagen met sneeuwval achter de rug en vaak is het dan ook al tijdelijk goed wit geweest. Meestal valt de eerste sneeuw in november, maar in zeldzame gevallen al in oktober.

Niet eerder zo lang wachten op sneeuw
Een sneeuwloze eerste helft van de winter is sinds 1901 nog niet eerder voorgekomen. Zelfs in de meest zachte winters van 1975, 1989, 1990, 2007 en 2014 viel in december en soms al in november op veel plaatsen wat sneeuw, die in sommige jaren ook bleef liggen. Nooit stond de teller gemiddeld over het land half januari nog op 0 sneeuwdagen.

Sneeuwdagen normaal en in 2020

Terwijl we normaal al op 11 dagen sneeuw hebben zien vallen, staat de teller nu op 0.

 

 

Deze eeuw ligt de wintertemperatuur al bijna 2 graden hoger dan de wintertemperatuur in de vorige eeuw. Omdat de basis warmer is geworden, verdwijnen in de meest zachte winters ook de kleine prikjes winterkou. In deze zachte winters hebben we ‘last’ van zuidwestenwinden die zeer zachte lucht vanaf de Canarische Eilanden en Spanje aanvoert. Vroeger kwamen deze hardnekkige zachte stromingen ook voor, maar was het tussendoor af en toe nog steeds koud genoeg voor wat sneeuw. Door de opwarming van het klimaat is het nu dus in hetzelfde type winters te warm geworden voor sneeuw.

Eerste sneeuwloze winter ooit?
Of het ook de tweede helft van de winter ‘groen’ blijft in ons land, is nu nog niet te zeggen. Als de wind in februari naar het noorden of oosten draait, kan geleidelijk koudere lucht ons land binnenstromen en stijgt de kans op sneeuw. Aanwijzingen in de weerkaarten zijn hier nu nog niet voor, maar in het verleden zagen we dat het soms snel kan gaan. Zo verliep de winter van 2012 ook zeer sneeuwarm tot half januari (alleen op 20 december een sneeuwdekje in het oosten), maar eind januari viel regionaal sneeuw en in februari volgde nog meer sneeuw en uiteindelijk zelfs een koudegolf.

Zachte winters brengen ongedierte
Omdat het najaar tegenwoordig steeds zachter wordt, kunnen we tot diep in de winter last hebben van steekmuggen. In het zomerhalfjaar is de eikenprocessierups niet meer weg te denken uit ons land en ook deze exoot komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Sinds de opwarming van ons klimaat eind jaren 80, heeft de rups zich flink in noordelijke richting uitgebreid.

Door: Jordi Huirne
Weer.nl

Feiten en fabels over kou: 'Alcohol helpt niet om het warm te krijgen'

27-8-2019
Laatste update: 24 januari 2019 12:34

Met temperaturen rond en onder het vriespunt is het winterweer in Nederland. Over wat die kou met je gezondheid doet, worden verschillende verhalen verteld. Hoe scheiden we de fabels van de feiten?
NU.nl legt Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een aantal stellingen over kou voor. Daanen is expert op het gebied van de warmtehuishouding van het menselijk lichaam.
1. Slanke mensen en vrouwen hebben het sneller koud: feit

Daanen: "Mensen die zwaar zijn hebben meer vet onder de huid, waardoor ze hun lichaamswarmte beter kunnen vasthouden. Hierdoor koelen zij ook minder snel af. Tussen mannen en vrouwen is het verschil in koubeleving kleiner dan het verschil tussen zware en magere mensen. Vrouwen geven wel vaker aan dat ze het koud hebben, maar een reden daarvoor aandragen is moeilijk. Wel is het zo dat de maandelijkse cyclus van de vrouw invloed heeft op haar temperatuurbeleving." (Vlak na de eisprong vindt een verhoging van de lichaamstemperatuur plaats, red.)
2. Het dragen van sokken in bed houdt je warmer tijdens koude nachten: fabel

Daanen: "In de nacht daalt de kerntemperatuur van het lichaam, maar wordt de huid juist warmer." Mensen vallen makkelijker in slaap met warme handen en voeten, legt Daanen uit. "Het slaapcentrum en de temperatuurregulatie zitten vlak naast elkaar in de hersenen." Daarom kan het handig zijn om sokken aan te doen, als je door de kou lastiger in slaap valt. "Maar tijdens de slaap levert het geen voordeel meer op."
3. Rillen en klappertanden heeft geen functie voor het menselijk lichaam: fabel

Daanen: "Een menselijk lichaam heeft twee mogelijkheden om zich aan te passen aan de kou. Als het koud is houden we als eerste de temperatuur rondom de hersenen en het hart op peil, maar dat gaat ten koste van de doorbloeding van de handen en voeten. Die wordt teruggeschroefd door vernauwing van de bloedvaten, waardoor zij koud worden. Ten tweede kunnen we zelf warmte maken door middel van rillen en klappertanden. Als je rilt maakt het lichaam warmte aan in de spieren. Wanneer het lichaam in rust is, maakt het 100 watt aan warmte aan, met rillen is dat zelfs 300 tot 400 watt."
4. Het hoofd is het deel van het lichaam dat de meeste warmte verliest: feit noch fabel
Daanen: "Vaak kleden mensen zich met koud weer warm aan, maar dragen ze niet altijd een muts of handschoenen. Als de rest van het lichaam goed ingepakt is, is het logisch dat het hoofd veel warmte verliest. Maar dit zou ook gelden voor een voet of ander lichaamsdeel dat niet goed ingepakt is. Wel is het zo dat het hoofd relatief veel warmte verliest omdat er bij kou weinig bloedvatvernauwing plaatsvindt. Daarom is het wel slim om een muts op te zetten."
5. Met eten en drinken kan je de lichaamstemperatuur beïnvloeden: feit

Daanen: "Een goede truc om het lichaam en de handen weer warm te krijgen is warm drinken. Door een warme drank wordt de temperatuur in de kern van het lichaam hoger. Vervolgens reageert het lichaam daarop door weer extra bloed aan vingers en tenen af te staan. Alcohol is daarentegen juist nadelig om het weer warm te krijgen. Door de alcohol reageert het lichaam anders op kou en begint het niet met rillen of klappertanden. Ook door warm eten neemt de kerntemperatuur toe. Bovendien wordt het lichaam warmer wanneer het eten aan het verteren is."
6. De temperatuur binnen- en buitenshuis kan het beste niet te veel verschillen: fabel

Daanen: "Als je het in huis al koud hebt, ben je al koud als je naar buiten gaat. Het is juist aan te raden om je in huis warm te kleden op de kou van buiten. Als je vervolgens vanuit de kou in een warme ruimte komt, warmt het lichaam weer op. Doe dan de jas uit, zodat de omgevingswarmte het lichaam en de jas kan verwarmen."
7. Een flinke laag vaseline helpt bij extreme kou: fabel

Daanen: "Dit is een hardnekkige fabel. Vroeger smeerden mensen die bijvoorbeeld gingen schaatsen zich in met vaseline. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat het insmeren met vaseline het risico op koudeletsel verhoogt. Het vet in de zalf zorgt ervoor dat er meer vocht in de huid aanwezig blijft. Vervolgens bestaat het risico dat dit vocht bevriest."
8. Bij sporten in de kou is het verstandig om het lichaam warm te kleden: fabel

Daanen: "Onze isolatie moeten we steeds aan onze inspanning aanpassen. Als je stilzit heb je een extra laagje isolatie nodig, maar als we buiten aan het werk gaan is het verstandig om niet te veel kleding te dragen. Met koud weer is het namelijk beter om onder de zweetdrempel te blijven. Zweten is gemaakt om het lichaam te koelen, maar uiteraard wil je dit niet met koud weer. Ook als je sport heb je tijdens de inspanning niet veel kleding nodig. Daarentegen moet het lichaam wel goed ingepakt worden tijdens de pauze of als het sporten klaar is. Anders verlies je heel snel warmte."
Door: NU.nl/Elise van Joolen
Beeld: ANP

Meerdere tatoeages laten zetten kan er zomaar voor zorgen dat je lijf beter in staat is om ‘gewone’ infecties zoals een verkoudheid, te bestrijden.

Of beter gezegd: neem er een paar Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Alabama in het blad American Journal of Human Biology. Ze trekken hun conclusies nadat ze mensen die een tatoeage lieten zetten, bestudeerden. Ze keken onder meer naar het aantal tatoeages dat mensen hadden, maar ook hoeveel tijd er in het aanbrengen van de tatoeages was gaan zitten. Voorafgaand en nadat de proefpersonen een tatoeage lieten zetten, werd wat speeksel verzameld. De onderzoekers analyseerden het speeksel en keken onder meer naar stresshormonen (cortisol, waarvan bekend is dat het de immuunreactie onderdrukt) en hoeveelheid immunoglobuline A. “Immunoglobuline A is de eerste lijn van defensie tegen gebruikelijke infecties zoals verkoudheid,” vertelt onderzoeker Christopher Lynn.

Immunoglobuline A Nadat mensen een tatoeage hadden laten zetten, daalde het immunoglobuline A-niveau sterk. Dat is goed te verklaren en wel door de grotere hoeveelheden cortisol die het immuunsysteem onderdrukken en het resultaat waren van de stress die het tatoeëren met zich meebracht. Bij mensen die al meerdere tatoeages hadden laten zetten, nam de hoeveelheid immunoglobuline A na het zetten van een tatoeage ook af, maar niet zo sterk als bij de mensen die voor het eerst een tatoeage lieten zetten. Tijdelijk vatbaarder Wanneer je een tatoeage laat zetten, kan dat er in ieder geval tijdelijk voor zorgen dat je wat vatbaarder bent voor infecties. Een tatoeage laten zetten, eist namelijk best wel wat van je lichaam. “Het doet niet alleen pijn terwijl je de tatoeage laat zetten, maar het put je ook uit,” stelt Lynn. “Het is gemakkelijk om ziek te worden. Je wordt verkouden, omdat je afweer minder is door de stress die het krijgen van een tatoeage met zich meebrengt.”

Maar zoals gezegd: dat is tijdelijk. Zodra je wat verder bent en je lichaam van de schrik bekomen is, herstelt het immuunsysteem zich weer en presteert net zo als voordat je de tatoeage liet zetten. Anders wordt het als je herhaaldelijk een tatoeage laat zetten. Als je je lichaam keer op keer aan die stress blootstelt, wordt het immuunsysteem niet net zo sterk als daarvoor, maar sterker. Lynn vergelijkt het met naar de sportschool gaan. Als je jaren niet gesport hebt en voor het eerst weer in de fitness-apparaten klimt, dan voel je dat. Je krijgt spierpijn. Maar als je daarna elke week naar de sportschool gaat, neemt die spierpijn gaandeweg af. “Na de stressreactie herstelt je lichaam zich weer,” stelt Lynn. “Maar als je je lichaam steeds weer en steeds weer aan die stress blootstelt, dan herstelt het zich niet zodanig dat hetweer net zo sterk is als daarvoor, in plaats daarvan past het zich aan en doet er een stapje bij.”

 De eerste elektrische  versnelling  op de racefiets 2014 van Jumbo ploeg
 
 Vrouwen met dikke billen zijn slimmer en gezonder
01 november 2013

Heb je een hekel aan je volle derrière? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om ervan te gaan houden. Vrouwen met dikke billen zijn namelijk slimmer en gezonder dan seksegenoten met een bescheiden achterwerk.

 

Uit onderzoek van de University of Oxford, onder 16.000 vrouwen, is gebleken dat dames die grotere billen dan de gemiddelde vrouw hebben intelligenter en gezonder zijn. Dit komt omdat een grote derrière een overschot aan omega-3 vetten vereist, waarvan bewezen is dat het de ontwikkeling van de hersenen bevordert. Daarnaast kwamen de onderzoekers ook tot de conclusie dat kinderen die geboren zijn uit moeders met bredere heupen intellectueel gezien superieur zijn aan de kinderen van slanke vrouwen.

 

Veder toonden de resultaten aan dat vrouwen met dikke billen meestal een lager cholesterol hebben en vaker hormonen aanmaken die suiker metaboliseren. Hierdoor hebben zij minder kans op diabetes of hartproblemen. Daarnaast bleek eerder al, uit onderzoeken van de universiteit van Californië en Pittsburgh, dat vrouwen met grotere billen, brede heupen en een kleinere taille langer leven

 18-6-2013. "Boogerd kreeg bloedtransfusie van broer voor winst op La Plagne'

Michael Boogerd kreeg in 2002 voorafgaand aan zijn overwinning in de Touretappe naar La Plagne een bloedtransfusie van zijn broer Rini.

Dat staat in het boek Bloedbroeders, geschreven door Steven Derix en Dolf de Groot.

De NRC-journalisten deden uitgebreid onderzoek naar het dopinggebruik binnen de Rabobankploeg, waartoe ook Boogerd behoorde.

De overwinning van Boogerd in de koninginnenrit van de Tour van 2002 geldt als een van de hoogtepunten in zijn carrière.

"Voor de rit naar La Plagne brengt Rini Boogerd een bezoek aan de Rabobank-ploeg. Het is dokter Geert Leinders die het infuus legt, van broer tot broer. Binnen tien minuten stroomt er een halve liter bloed van Rini naar Michael", zo schrijven de journalisten.

Boogerd zou na een sterke solo alleen over de streep komen in La Plagne. Lance Armstrong, die ontketend leek op de slotklim, wist de Nederlander niet meer te achterhalen.

Boogerd bekende begin maart doping te hebben gebruikt tijdens zijn carrière. 

'Raboploeg gebruikte bloedmachine in Tour 2007'

De voormalige Raboploeg beschikte in 2007 over een kostbare bloedmachine waarmee de coureurs positieve dopingcontroles konden vermijden.

18-6-2013

Het apparaat, de 'Sysmex XE-2100’, was hetzelfde instrument als waarmee de dopingcontroleurs van de internationale wielerunie UCI hun dopingtesten verrichtten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, dat dinsdag met deze informatie naar buiten is gekomen.

De machine, die onder meer het aantal jonge rode bloedlichaampjes en de hoeveelheid hemoglobine in het bloed meet, kan vaststellen of er bij een renner sprake is van bloeddoping.Volgens de toenmalige ploegdirecteur Theo de Rooij was het ''analyseapparaat'' dat 75.000 euro kostte, nodig voor een 'verhoging van tussentijdse interne bloedonderzoeken'.

WETENSCHAP

Gevoelstemperatuur in de winter

Bij koud weer voelt het op een winderige dag kouder aan dan op een dag met weinig wind, de wind veroorzaakt extra verlies van warmte. De Engelse uitdrukking voor deze koude-ervaring is “windchill”. De windchill equivalente temperatuur wordt in Nederland als “gevoelstemperatuur” aangeduid. Het verschil tussen de gemeten luchttemperatuur en de berekende gevoelstemperatuur is een maat voor het extra warmteverlies.

Het KNMI hanteert vanaf de winter 2009/2010 voor de berekening van de gevoelstemperatuur in de winter de zgn. JAG/TI-methode, in formule:

G = 13,12 + 0,6215 T – 11,37 (3,6 W)0,16 + 0,3965 T (3,6 W)0,16

met G voor de gevoelstemperatuur, T voor de temperatuur in °C, gemeten op 1,50 meter hoogte en W voor de gemiddelde windsnelheid in m/s, gemeten op 10 meter hoogte. De JAG/TI-methode is ontwikkeld voor een luchttemperatuur tussen -46 en +10 °C en voor een windsnelheid op standaard meethoogte (10 meter) tussen 1,3 en 49,0 m/s en een wandelsnelheid van 4,8 km/uur.

De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de gemeten luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid. Bij zonnig en koud weer kan de ervaren temperatuur wel 5 tot 10 graden hoger zijn dan op basis de berekende gevoelstemperatuur wordt verwacht, maar met zonnewarmte wordt in de berekening geen rekening gehouden. De invloed van luchtvochtigheid op de berekening van de gevoelstemperatuur voor wintersituaties is verwaarloosbaar klein.

De bepaling van de gevoelstemperatuur is gebaseerd op het evenwicht tussen het warmteverlies en de warmteproductie van een gezond, volwassen en wandelend persoon van gemiddelde lengte. De individuele verschillen tussen mensen geven ook verschillende gevoeligheden voor koudeletsel. Kwetsbaarder zijn bijvoorbeeld kinderen (relatief groot huidoppervlak), hart- en vaatpatiënten (toename hartbelasting) en gebruikers van bepaalde genotmiddelen en medicijnen (verminderd beoordelingsvermogen).

Het begrip gevoelstemperatuur is niet van toepassing op levenloze objecten zoals machines, gewassen of het antivries in de auto. We kunnen de gevoelstemperatuur dan ook niet meten met een thermometer. Wel heeft de wind invloed op de snelheid waarmee afkoeling optreedt. Daarom bevriezen waterleidingen en verwarmingselementen sneller als het bij vorst bovendien hard waait.

 

Toelichting: In de tabel staat bovenaan de luchttemperatuur in °C, gemeten op 1,50 meter hoogte. Links staat de gemiddelde windsnelheid in km/uur, m/s en in Beaufort, gemeten op 10 meter hoogte. Hieruit volgt in de tabel de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI-methode.

Voorbeeld: Als de thermometer -5 °C aanwijst en de gemiddelde windsnelheid is 45 km/uur, dan wordt de bijbehorende gevoelstemperatuur -15 graden. Het voelt onder die omstandigheden net zo koud aan als bij -15 °C op een rustige dag. Het warmteverlies is in beide situaties vergelijkbaar.

Het KNMI meldt naast de luchttemperatuur in de verwachting ook de gevoelstemperatuur als deze onder -15 graden komt. Bij -15 graden kan na een uur al koudeletsel optreden. In de tabel wordt in het rechterdeel aangegeven met welke luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid dit wordt bereikt.

Literatuur: Wind chill equivalente temperatuur (WCET), KNMI-implementatie JAG/TI-methode voor de gevoelstemperatuur in de winter. G. Groen, Technical Report TR-309, KNMI, De Bilt.

Sneeuwjacht

maandag 3 december 2012. Sneeuwjacht is sneeuwval, waarbij nog windkracht 6 staat. Sneeuwjacht wordt algemeen gebruikt, zoals in de auto, waar de sneeuw voor het oog horizontaal voorbij vliegt. Maar er gelden wel degelijk regels voor. Sneeuwjacht is zelfs aanleiding voor een weeralarm, want bij een heuse sneeuwjacht (dus niet veroorzaakt door verkeer of zware sneeuwval) is het zicht minder dan 200 meter. Het laatste weeralarm voor sneeuwjacht was op 10 januari 2010 in alle noordelijke provincies. (zie het kaartje hieronder!). De eis van windkracht 6 maakt een sneeuwjacht zeldzaam. Het noorden maakt verreweg de meeste kans op sneeuwjacht. In een arctische luchtmassa blaast een noordoostenwind soms goed door en brengt sneeuwbuien van zee. Het westen heeft ook wind, maar meestal uit het zuidwesten en dan is er een mengsel van regen, sneeuw en ijzel. Soms komt er Polar Low langs de kust en geeft de vereiste wind en sneeuw, zoals op 2 januari 1979 in Noord-Holland. De fameuze 25e november 2005 gaf een zeldzame sneeuwjacht in het oosten: de stations Deelen en Hupsel geven enkele uren een gemiddelde van windkracht 6 Bft. Samen met de 30-40 cm sneeuw gaf het een ongekende verkeerschaos. Verder was die dag de somberste en donkerste dag ooit, door de neerslag en de dikke bewolkingDe meest bekende sneeuwjacht was die van 14 en 15 februari 1979 in Groningen en Friesland. Groningen had constant windkracht 6, Leeuwarden meldde een uur lang windkracht 10! Daar was dus sprake van een echte sneeuwstorm. Daarvan is sprake als het sneeuwt met windkracht 8 en zicht onder de 200 meter.

Driftsneeuw wordt soms verward met sneeuwjacht. Een sneeuwjacht geeft vaak driftsneeuw, maar het omgekeerde geldt niet. Door de wind stuift de sneeuw op en komt weer op de weg. Er is lage driftsneeuw als de sneeuw niet opwaait tot aan ooghoogte. Er is hoge driftsneeuw als het zicht ook echt beperkt wordt. Het is wel een beetje verwarrend, dat een weeralarm voor sneeuwjacht ook in kan houden dat er driftsneeuw is en het dus niet per se hoeft te sneeuwen.

In de berg- en wandelsport kennen we verder nog de whiteout. Een Nederlands woord is er niet voor, maar het betekent dat het zicht door sneeuw, wind, of mist zo slecht wordt, dat de horizon niet meer zichtbaar is. Je raakt je oriëntatie kwijt en wordt sneeuwblind. Mensen komen dan ineens uit het niets opdoemen. Door een whiteout kun je letterlijk in je eigen tuin verdwalen. Het is de reden, dat mensen uit een sneeuwstorm niet meer thuiskomen. Ze worden dan vaak gevonden vlakbij het punt waar ze moesten zijn. (zie de foto hieronder!)